Onze jaarlijkse Opperdoezer Ronde Actie

Hoe een aardappeltje een leven kan veranderen!

Aardappels voor Onderwijs

21 Juni 2019: We hebben de eerste zakjes Opperdoezer Ronde van dit jaar weer ingepakt, vers uit de volle grond! Een aardappel die alleen in het Noord-Hollandse Opperdoes verbouwd mag worden en vanwege het tere karakter ambachtelijk met de hand wordt gerooid.

Rotaryclub Radboud Medemblik is trots dat ze ook dit seizoen weer deze ambachtelijke aardappel mag verkopen ten behoeve van een goed doel. En niet zomaar een doel. Dit jaar gaat de helft van de netto de opbrengst naar de Nes Education Society, Rotary Radboud draagt de stichting een zeer warm hart toe omdat zij zich inzet voor stichten van opleidingsmogelijkheden in ontwikkelingslanden.

In Kenia is deze stichting bezig met de opzet van een Agrarische school/ Ambachtsschool. De school is ontstaan vanuit de wens van de Masai Mara-bevolking om minder afhankelijk te worden van toerisme en eenzijdige landbouw sinds de omwenteling van een nomadenbestaan naar een bestaan met vaste domicilie. Een van de belangrijkste en effectiefste initiële middelen om dit te realiseren is ‘educatie’ en dat is waar de Nes Education Society om de hoek komt kijken.

Hoe mooi is het dat je met een agrarisch product uit ‘ons’ Opperdoes het agrarische leven in Kenia ondersteunt? Daarnaast kun je bij aankoop van een zak Opperdoezer Ronde die u via Rotaryclub Radboud Medemblik kocht leuke prijzen winnen. De verkoop is inmiddels geëindigd. Wees er in 2020 als eerste bij: hou de website in de gaten.

Alles over de Opperdoezer

Op de officiële ‘Opperdoezer’ website vind u veel informatie, recepten, filmpjes over deze Westfriese Delicatesse.

Dé culinaire aardappel

De Opperdoezer Ronde ontleent haar naam aan het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Daar worden deze unieke en exclusieve aardappelen al meer dan 150 jaar verbouwd en geoogst. De 160 hectare zavelgrond rondom de kerk van het dorpje is de enige plek ter wereld waar de Opperdoezer Ronde geteeld kan en mag worden. Sinds 1996 heeft het gebied een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). De vrij vaste en romige aardappel wordt door aardappelkenners en fijnproevers beschouwd als een ware delicatesse.

De lekkerste Opperdoezer Recepten

Wil je weten met hoeveel passie de telers in Opperdoes te werk gaan om dit heerlijke aardappeltje bij jou op het bord te krijgen. Bekijk de filmpjes op de officiële website. Ook heerlijke rececepten en andere informatie kun je hier terugvinden.